Индекс дела

Најзначајније • Реалистичке • Сатиричне
„Одјек“ • „Страдија“ • „Нови покрет“
Писма • Службена преписка • Говори • Научни рад

               

Добродошли на страницу пројекта дигитализације сабраних дела Радоја Домановића. Овде можете прочитати све приповетке и друге текстове нашег најпознатијег сатиричара, највећим делом по први пут објављене у електронском формату. Поред текстова који су раније штампани, садржај странице допунили смо с неколико текстова који раније нису објављивани у збиркама. Дела с посебном препоруком уредништва обележена су звездицом.

Најзначајније сатиричне приповетке из пера Радоја Домановића данас су већином обавезни део школске лектире:

Радоје Домановић је своју списатељску каријеру започео пишући реалистичке приче. Познато је да је укупно написао тридесет и пет реалистичких приповедака, од којих су тридесет и четири објављене. Приповетка „Поред ватре“ пронађена је у рукопису, и први пут је штампана у Сабраним делима 1964. године, а у електронском формату објављена је тачно педесет година касније. Приповетка „Чудан човек“ није раније објављивана у збиркама, открио ју је Жарко Рошуљ у „Полицијском гласнику“ из 1900. године, и објавио у зборнику „Глишић и Домановић: 1908–2008“, а приповетку „Другови“ је у „Зорици“ из 1900. године открио Станиша Војиновић, и објавио у Књижевном листу 2005. године. Све приповетке су сада по први пут објављене у електронском формату.

Поред многобројних чланака у „Одјеку“ и „Страдији“, Радоје Домановић је у периоду најживље списатељске активности у другим листовима објавио још тринаест сатиричних приповедака. У ову категорију сврстан је и један незавршени Радојев десетерац који је остао сачуван. Сви текстови су сада по први пут објављени у електронском формату.

Радоје Домановић писао је полемичке и сатиричне узгреднице у опозиционом листу „Одјек“ од 1902. до 1903. године. Неке чланке писао је под псеудонимом, тако да никада нећемо у целости моћи да одредимо колики је био његов допринос листу, али је до сада одређено да је аутор четрдесет и два чланка, будући да је његов главни посао у „Одјеку“ био на рубрици „Узгреднице“. Поред већ познатих, додали смо још четири кратка текста који до сада нису објављивани у збиркама. Сви текстови су сада по први пут објављени у електронском формату. Многи од њих посвећени су дневно-политичким темама и изгубили су на актуелности пре више од стотину година, али и даље пружају добар увид у свакодневицу Србије с почетка ХХ века.

Незадовољан променама у друштву након Мајског преврата 1903. године, Радоје је у Београду 1904. године покренуо свој лист, назвавши га по својој најпознатијој приповеци – „Страдија“. Нажалост, економске и друштвене прилике нису дозволиле да лист опстане дуже од пола године. Већину чланака у „Страдији“ писао је сам, обично потписа, и, према Сабраним делима из 1964. године, одређено је да је аутор осамдесет и девет чланака. Поред тога, додали смо још осам чланака који до сада нису објављивани у збиркама. Сви текстови су по први пут објављени у електронском формату. Као и у „Одјеку“, многи од чланака баве се дневно-политичким темама, али и данас кроз њих можемо много тога научити.

Након гашења „Страдије“, Радоје се налазио у незавидној материјалној ситуацији, све теже притискан болешћу. У последње две године живота познато је са сигурношћу да је у „Новом покрету“, чији је званично био власник, написао осамнаест текстова различите дужине и садржаја, а колики је тачно био његов допринос овом листу, данас више није могуће утврдити. Сви текстови су по први пут објављени у електронском формату.

Данас је сачувано укупно шест личних писама Радоја Домановића, која је писао својим пријатељима и познаницима, или државним службеницима. У ова писма укључили смо и јавну преписку коју је Домановић водио са Борисавом Станковићем 1904. године у „Самоуправи“. Писма су први пут објављена у Сабраним делима 1964. године, а сада по први пут и у електронском формату.

Поред приватне кореспонденције, сачуван је и одређен број докумената из његове службене преписке. Два од ових писама први пут су објављена у Сабраним делима 1964. године, а остала документа су објављивана у другим изворима. Сва ова документа су сада по први пут објављена и у електронском формату.

Радоје Домановић био је, према сачуваним сведочењима савременика, врстан усмени приповедач. У целости су сачувана само два његова јавна наступа, као и говор који је одржао на збору Професорског друштва, и због којег је отпуштен из службе. У говоре смо, због форме, уврстили и Домановићев некролог Јанку Веселиновићу. Стенографски запис кратког Радојевог иступања на III конференциjи за школску хигијену и народно просвећивање пронађен је у октобру 2018. у књизи „Три јавне конференције…“, те се овде први пут јавно објављује након 113 година. Сви говори су по први пут објављени у електронском формату.

За време свог трогодишњег службовања (1895–1898) по гимназијама у Србији, Радоје Домановић је у неколико наврата држао и јавна предавања на просветне и педагошке теме. Једно од тих предавања преточио је у научни рад невеликог обима, који је објављен у Извештају Лесковачке ниже гимназије за школску годину 1897/8.

  • Дечије игре у нашој гимназији, 1898.

 

Коришћена литература:

  • Велмар-Јанковић, Светалана (ур.), Глишић и Домановић: 1908–2008, Српска академија наука и уметности, Београд 2009.
  • Влатковић, Драгољуб, Суђења српским писцима, Ново дело, Београд 1987.
  • Вученов, Димитрије, Радоје Домановић – Живот, доба и генеза дела, Рад, Београд 1959.
  • Вученов, Димитрије (прир.), Радоје Домановић – Сабрана дела I–III, Просвета, Београд 1964.
  • Домановић, Радоје М, Краљевић Марко по други пут међу Србима – Данга – Вођа, Књижара Вел. Валожића, Београд 1901.
  • Домановић, Радоје М, Приповетке, Српска књижевна задруга, Београд 1905.
  • Марковић, Светозар М, Три јавне конференције за школску хигијену и народно просвећивање (по стенографским белешкама), Београд 1905.
  • Симић, Милица (ур.), Културно наслеђе Радоја Домановића, Народна библиотека „Радоје Домановић“, Рача 2016.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: