О пројекту

Пројекат дигитализације целокупних дела Радоја Домановића покренут је у години када је обележавана 140. годишњица његовог рођења. На овој страници моћи ћете да прочитате сва његова књижевна дела и друге радове, од којих је већина први пут постала доступна на Интернету управо на овим страницама. Поред тога, овде можете прочитати његову биографију, библиографију и речник непознатих речи.

Чланак о првих осам година рада Пројекта „Радоје Домановић“ објављен је у јуну 2020. године у Прегледу Националног центра за дигитализацију, бр. 36, стр. 48–58, и доступан је за читаоце на наведеном оригиналном линку, или овде.

Највећи део оригиналних дела Радоја Домановића дигитализован је између 2013. и 2015. године, након чега је постепено започето с постављањем дела која су преведена на стране језике. Током 2020. године завршено је постављање свих раније објављених превода који су уредништву доступни.

Следећи корак је објављивање превода који су урађени специјално за Пројекат. До априла 2020. године већ је постављено 10 превода (мађарски, грчки, бугарски и руски) који су урађени на конкурсу који је мало преурањено постављен још пре неколико година, пошто је касније деловало некако прикладније поставити прво већ објављене преводе оних најпознатијих дела. Поред превода са конкурса, Уредништво је организовало превођење три најрепрезентативније приповетке: „Вође“, „Данге“ и „Размишљања једног обичног српског вола“. Од 2019. године до данас, нови преводи Домановића појавили су се на преко 30 језика.

Кључни датуми Пројекта:

  • 17. 10. 2013. – Постављање првог чланка („Вођа“);
  • 25. 03. 2015. – Први конкурс за преводиоце (изабрано 10 нових превода)
  • 27. 10. 2015. – Завршена дигитализација тротомних „Сабраних дела“ из 1963. године
  • 19. 10. 2018. – Објављивање првог оригиналног доприноса проучавању Домановића
  • 24. 10. 2018. – Прелазак на актуелни домен (domanovic.org)
  • 20. 12. 2019. – Прво објављивање интегралног текста Домановићевог јединог научног рада
  • 10. 10. 2020. – Прво објављивање интегралног текста Домановићеве критике Сремца

Радоје Домановић је био први српски сатиричар, или барем први који је у том својству доживео макар какво признање. Он је отворено нападао све мане српског друштва, али није мрзео Србе и Србију. Његова романтичарска љубав према српском сељаку и здраворазумском менталитету обичног човека, подједнако је јака као и мржња према неправди и глупостима које тај исти народ претварају у стоку.

Домановића сви ценимо као приповедача, али, по свему судећи, из његових дела ништа нисмо научили, а ни из наше историје. Као што су све критике које нам је упутио Арчибалд Рајс и данас подједнако актуелне, тако и Домановићева порука још увек, нажалост, није изгубила на значају. Прошло је више од сто година од његове смрти, а нас и даље воде слепци, људи поносно стоје у реду да им се на чело лупи данга, а српски сељак је још већи сиромах него што је био.

Упамтите, сатира само указује на проблеме, ми морамо да их решимо! Надамо се да ће овај пројекат, барем у некој мери, бити „на ползу народну“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: