О пројекту

Пројекат дигитализације целокупних дела Радоја Домановића покренут је у години када је обележавана 140. годишњица његовог рођења. На овој страници моћи ћете да прочитате сва његова књижевна дела и друге радове, од којих је већина први пут постала доступна на Интернету управо на овим страницама. Поред тога, овде можете прочитати његову биографију, библиографију и речник непознатих речи.

Највећи део оригиналних дела Радоја Домановића дигитализован је између 2013. и 2015. године, након чега је постепено започето с постављањем дела која су преведена на стране језике. Током 2020. године би требало да буде завршено постављање свих објављених превода.

Следећи корак је објављивање превода који су урађени специјално за Пројекат. Тренутно (у марту 2020.) године, на објављивање чека 10 превода (мађарски, грчки, бугарски и руски) који су урађени на конкурсу који је мало преурањено постављен још пре неколико година, пошто је касније деловало некако прикладније поставити прво већ објављене преводе оних најпознатијих дела. Поред превода са конкурса, Уредништво је организовало превођење три најрепрезентативније приповетке: „Вође“, „Данге“ и „Размишљања једног обичног српског вола“ на шпански, португалски, велшки, непалски и вијетнамски, тако да ће се и ти преводи током 2020. наћи на страници Пројекта.

Радоје Домановић је био први српски сатиричар, или барем први који је у том својству доживео макар какво признање. Он је отворено нападао све мане српског друштва, али није мрзео Србе и Србију. Његова романтичарска љубав према српском сељаку и здраворазумском менталитету обичног човека, подједнако је јака као и мржња према неправди и глупостима које тај исти народ претварају у стоку.

Домановића сви ценимо као приповедача, али, по свему судећи, из његових дела ништа нисмо научили, а ни из наше историје. Као што су све критике које нам је упутио Арчибалд Рајс и данас подједнако актуелне, тако и Домановићева порука још увек, нажалост, није изгубила на значају. Прошло је више од сто година од његове смрти, а нас и даље воде слепци, људи поносно стоје у реду да им се на чело лупи данга, а српски сељак је још већи сиромах него што је био.

Упамтите, сатира само указује на проблеме, ми морамо да их решимо! Надамо се да ће овај пројекат, барем у некој мери, бити „на ползу народну“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: