О пројекту

Радоје Домановић је био први српски сатиричар, или барем први који је у том својству доживео макар какво признање. Он је отворено нападао све мане српског друштва, али није мрзео Србе и Србију. Његова романтичарска љубав према српском сељаку и оном здраворазумском менталитету обичног човека, подједнако је јака као и мржња према неправди и глупостима које тај исти народ претварају у стоку.

Домановића сви ценимо као приповедача, али, по свему судећи, из његових дела ништа нисмо научили, а ни из наше историје. Као што су све критике које нам је упутио Арчибалд Рајс и данас подједнако актуелне, тако и Домановићева порука још увек, нажалост, није изгубила на значају. Прошло је више од сто година од његове смрти, а нас и даље воде слепци, људи поносно стоје у реду да им се на чело лупи данга, а српски сељак је још већи сиромах него што је био.

Пројекат дигитализације целокупних дела Радоја Домановића покренут је поводом 140. годишњице његовог рођења. На овој страници моћи ћете да прочитате сва његова дела, укључујући многа која су по први пут доступна на Интернету. Поред тога, овде можете прочитати његову биографију, библиографију као и дела која су преведена на стране језике.

Упамтите, сатира само указује на проблеме, ми морамо да их решимо! Надамо се да ће овај блог, барем у некој мери, бити „на ползу народну“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: