Места

А Б В Г Д Ђ Е Ж З И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш
Личности • Топоними • Књижевна дела

Ради лакше прегледности, речник непознатих речи подељен је на шест целина. На овој страници налазе се кратки подаци о мањим или мање познатим местима која се спомињу у Домановићевим делима. Осталим целинама можете приступити преко изборника у врху стране.

A

Абдера (гр. Ἄβδηρα) – град у Тракији, наспрам острва Тасоса. У старо време је овај град сматран удаљеном паланком, а његови становници ограниченим малограђанима, иако су у њему рођени, између осталих, чувени филозофи Демокрит и Протагора.

Б

Баре – село у Шумадији, данас припада книћанској општини.

Бечкерек (мађ. Nagybecskerek) – тачније Велики Бечкерек, стари назив града Зрењанина. Велики Бечкерек назван је 1935. године Петровград у част краља Петра I Карађорђевића (1844–1921), а после Другог светског рата Зрењанин по народном хероју Жарку Зрењанину Учи (1902–1942). Постоји и Мали Бечкерек (Becicherecu Mic), који се налази у румунском делу Баната.

Белило – насеље унутар Сремских Карловаца.

Богатић – насеље у Србији, у Мачванском округу. У Богатићу је рођен Пантелејмон–Панта Михајловић (1854–1932), инжењер и пионир телекомуникација у Србији, који је увео прву телефонску линију у Београду 14. марта 1883. године.

Бојка (гр. Βόικι) – или Бела Србија, према Константину Порфирогениту тако се звала прапостојбина Срба, одакле су дошли на Балканско полуострво.

Бородино (рус. Бородино) – село у Московској области у Русији, где се 1812. године одиграла чувена битка између француске војске предвођене Наполеоном Бонапартом (1769–1821) и руске војске предвођене Михаилом Иларионовичем Кутузовим (1745–1813).

В

Вишевац – село у Шумадији, на реци Рачи. Родно место Карађорђа Петровића (1762–1817).

Д

Дрезда уоб. Дрезден (луж.-срп. Drježdźany) – град у Немачкој, у долини реке Елбе. Културна и административна престоница Саксоније. Основали су га Словени у XII веку.

З

Златокоп – село код Врања.

Ј

Јарушице, Горње – сеоско насеље које данас припада градској општини Аеродром града Крагујевца. Радоје Домановић је одрастао у Јарушицама, где је завршио и основну школу.

К

Карабурма (тур. Kaya-burun) – данас урбанизовани део Београда, на којем су се некада налазиле пољане где су стрељани осуђеници.

Карбулово – село код Неготина.

Краљевица – брдашце близу Зајечара. Године 1883. избила је буна поводом закона о одузимању оружја од народа. Побуну су против режима краља Милана повели радикалски прваци из тог краја. Након пораза, побуњеници који су осуђени на смрт стрељани су на Краљевици.

Крчмара – поток, речица код Јарушица.

М

Манџурија (кин. 满洲) – регион који се налази у на крајњем североистоку данашње Кине, на граници с Русијом.

О

Овсиште – село у Шумадији, данас припада општини Топола. Радоје Домановић је рођен у Овсишту где је његов отац Милош тих година службовао.

Орашац – насеље у Шумадији, у близини Аранђеловца, у ком је у новембру 1803. године склопљен договор о подизању Првог српског устанка.

П

Парнас (гр. Παρνασσός) – планина у централној Грчкој која се уздиже изнад светилишта у Делфима, митолошки дом муза. Симболизује поезију, књижевност, науку, узвишеност.

Пијемонт (ит. Piemonte) – једна од италијанских регија, и скраћени назив за Краљевину Пијемонт-Сардинију (1720–1870), која је била под влашћу савојске династије и која је била главни покретач уједињења Италије. Због тога је и Кнежевина, касније Краљевина Србија називана Пијемонтом Српства, као матицом и покретачем уједињења српских земаља.

Порт Артур (рус. Порт-Артур) – град на североистоку Кине. Британци су га окупирали 1860. године, и назвали по поручнику Виљему Артуру (1830–1886) који је ту упловио у време Другог опијумског рата. Касније су, у периоду 1897–1905 овим градом управљали Руси, а затим Јапанци.

Пухово – село у драгачевском крају, на пола пута између Лучана и Гуче. Народни трибун Радикалне странке Ранко Тајсић (1843–1903) рођен је у Пухову.

С

Сараново – насеље у Шумадији, данас припада општини Рача.

Сентомаш (мађ. Szenttamás) – стари назив Србобрана. Данашњи назив град је добио после српске грађанске револуције 1848–1849, када су вођене жестоке борбе с Мађарима у околини града, за чију је одбрану израђен шанац-утврђење, симболично назван „Србобран“.

Сењски Рудник – насеље у Србији, у близини Деспотовца. То је најстарије рударско насеље, и најстарији рудник угља у Србији, отворен још 1853. године. Данас се тамо налази и једини у Србији Музеј угљарства.

Сталаћ – насеље у Србији, у близини Ћићевца. Недалеко од места налазе се остаци средњевековног утврђења из ΧIV века, познатог као „Тодорова кула“, овековеченог у једном од ремек-дела наше народне поезије – песми „Смрт војводе Пријезде“, коју је Вук Караџић записао од слепе гусларке Јелисавете Марковић (?–1828).

Страгари – насеље у Шумадији, одакле су пореклом многи познати учесници Првог српског устанка.

Т

Топола – градско насеље у Шумадији, центар Карађорђеве устаничке Србије од 1808. до 1813. године. Само место се првобитно називало Каменица, по истоименој речици која туда протиче, а име Топола добило је по великој тополи која се налазила у Кречанима, на путу ка Београду, где су се кириџије заустављале, одмарале и договарале за састанке „код тополе“.

Тоскина чесма – чесма у Београду, налазила се у данашњој Поп-Лукиној улици (некад Варош-капијској), а име је добила по Београђанину који ју је саградио и коме је надимак био Тоска.

Ц

Царева ћуприја (тур. köpru, гр. γέφυρα) – историјски назив за део Београда на Чукарици, на месту где се Топчидерска река улива у Саву код Аде Циганлије, и где се данас налази београдски хиподром.

Ч

Чимборасо (кич. Chimpurasu) – највиша планина Еквадора. У XVI и XVIII веку сматрало се да је највиша планина на свету.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: