Уредништво

Уредник пројекта дигитализације дела Радоја Домановића:

Владимир Живановић (1985), преводилац за кинески језик и инжењер квалитета у ауто-индустрији. Пре много година случајно на аутобуској станици испред Храма светог Саве купио на тезги очајно очуван трећи том Сабраних дела Радоја Домановића за 50 динара, упознао једног сасвим новог Домановића којег није било у школској лектири и одлучио да један део свог времена посвети дигитализацији и популаризацији његовог дела.

Једноставније, и личније речено, дубоко саосећам с тугом човека који је уложио сву своју ограничену снагу у борбу за циљ у који је искрено веровао. Овај је пројекат заправо само снажан, братски загрљај, упућен стотину година уназад једном младићу меланхоличног погледа који се није хтео предати, једној доброј души која се кидала од туге гледајући неправду.

Српска издања и преводи дела Радоја Домановића у приватној библиотеци уредника Пројекта. Март 2020.

У вези с Пројектом, делима Радоја Домановића и другим повезаним темама, можете се јавити на: v.zivanovic@orion.rs или domanovic@bk.ru.

Целокупан пројекат дигитализације дела Радоја Домановића, и пратеће активности, у потпуности су на добровољној бази, без подршке или учешћа било каквих организација (што има и својих предности). Ако неко жели да на било који конструктиван начин помогне рад Пројекта и промовисање српске културне баштине, хвала Вам унапред.

10 responses to “Уредништво”

 1. Миливој Васиљевић says :

  Честитам на импресивном труду за незаборав. Надам се да ће бар понеко од нових ојађених и отуђених генерација оплеменити своју душу и изоштрити ум читањем нашег непроцењивог књижевног блага већ подуже потискиваног.

 2. Maja says :

  Свака вам част! Ваш блог ми много помаже при изради мог мастерског рада на Филозофском факлутету у Новом Саду.

  Леп поздрав! 🙂

  • Домановић says :

   Изузетно ми је задовољство да то чујем! 🙂 Ако постоји неки део дисертације који би био занимљив за боље разумевање Домановића и контекста његовог дела, можемо тиме употпунити садржај овог пројекта. ПоздраВ 🙂

 3. Oduševljena says :

  Da li su ovo baš sva sačuvana dela Domanovića?
  Svaka čast na ovome, uradili ste jedan sjajan posao, ovo je nešto najbolje na šta sam naišla bunareći po internetu. Divni ste i mnogo Vam hvala!

  • Домановић says :

   Велико хвала! 🙂
   Према мојим тренутним информацијама, ово су сва Домановићева дела која су позната/сачувана. Дигитализовао сам целокупна Сабрана дела, издање из 1964. (које је најдетаљније), иначе постепено истражујем чланке и друге изворе помоћу којих сам наишао на још пар текстова који су пронађени и објављени засебно након издавања Сабраних дела, и сасвим случајно сам открио Домановићево иступање на III конференцији за школску хигијену и народно просвећивање, тако да би требало да ово заиста јесте најдетаљнији доступан зборник 🙂

 4. jadranbrkic says :

  Bravo, Vlado.

 5. Жељко says :

  Одличан сајт! Упутићу на њега своје ђаке када будемо читали Домановићеве приповетке.
  Мало сам истраживао, али не знам да ли има данас некога из те породице. Не знам да ли су Домановићеви унуци имали потомке.

  • Домановић says :

   Драго ми је што Вам се сајт допада и што је користан 🙂 Нисам истраживао у том правцу, ни мени није познато да ли још има његових директних потомака.

 6. Мирослав Здравковић says :

  Поштовани г. Живановић
  На годишњем одмору, сетих се да поново погледам трећи том сабраних дела, да мало прекуцам за свој сајт макроекономија Женски свет и наиђох, опет, на ваш пројекат који ми је уштедео време и зглобове на прстима.
  Искористићу и Св. Саву у женској школи, и уредно ћу наводити Вас као извор.
  Срдачан поздрав
  др Мирослав Здравковић
  http://www.makroekonomija.org/knjizevnost/nas-zenski-svet/

  • Домановић says :

   Поштовани г. Здравковићу,

   драго ми је што је Пројекат могао био користан за садржај Ваше странице 🙂 И наравно ако имате прилику да упутите и друге потенцијалне читаоце на Домановића, то ће додатно помоћи промовисању наше књижевности у ово дигитално доба. Хвала!

   Срдачан поздрав,
   Владимир

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: