Marea moartă (2/5)

(pagina precedentă)

Toate acestea erau pentru noi un fel de embrion al binelui. Eram copii buni și ascultători și ce-i drept, în fiecare an, fiecare promoție făgăduia solemn că va fi o generație de cetățeni buni și ascultători. Cine știe, poate va veni ziua binecuvîntată cînd făgăduielile noastre, mai precis ideile răposatei mele mătuși se vor înfăptui pe deplin în această chinuită maică Serbie, pe care o iubim atît de fierbinte și de sincer.

Cine știe, poate va veni vreodată vremea cînd se vor înfăptui și dorințele noastre. Atunci se va aplica și acest ideal program politic :

Art. 1.

Nimeni nu face nimic.

Art. 2.

Fiecare sîrb, cînd a împlinit vîrsta majoratului, primește, pentru început, o leafă de cinci mii de dinari.

Art. 3.

După cinci ani, fiecare sîrb are dreptul la pensia întreagă. (În casele unde nu există nici un sîrb, va fi luată în considerație sîrboaica.)

Art. 4.

Pensia se va majora în fiecare an, cu o mie de dinari.

Art. 5.

Se va da țării o lege (în această problemă, Senatul, din motive patriotice, va fi de acord, măcar o dată, în mod excepțional, cu Camera Deputaților) în care se vor prevedea următoarele: fructele, plantele, cerealele și toate celelalte culturi trebuie să dea recolte extraordinare și să rodească de două ori pe an, iar cînd bugetul statului va fi în deficit, și de trei ori. Dacă e necesar, vor trebui să se culeagă mai multe recolte pe an, aceasta în conformitate cu avizul comisiei financiare.

Art. 6.

Animalele de tot felul, fără deosebire de sex și vîrstă, trebuie să se dezvolte foarte bine și să se înmulțească foarte repede, conform dispozițiilor legale, adică potrivit dispoziției Camerei și Senatului.

Art. 7.

Animalele nu pot fi salarizate din bugetul statului. Se face excepție numai atunci cînd statul are cerințe mari.

Art. 8.

E aspru pedepsit orice cetățean care face politică.

Art. 9.

Este interzis a gîndi, fără aprobarea specială a poliției, deoarece a gîndi e dăunător fericirii.

Art. 10.

Poliția, în mod special, n-are dreptul să gîndească absolut de loc.

Art. 11.

Cine vrea să facă comerț în glumă trebuie să cîștige foarte mult: o mie la un dinar.

Art. 12.

Îmbrăcămintea de damă, gulerele, jupoanele ca și alte lucruri asemănătoare se vor cultiva și recolta repede, în orice climă și teren, în fiecare lună, în diferite culori și după ultima modă franțuzească. Pălăriile, mănușile și alte lucruri mărunte se pot cultiva cu succes și în ghivece (bineînțeles toate se cultivă numai potrivit dispozițiunilor legale).

Art. 13.

Este interzis a se naște copii. Dacă totuși ei vor exista proveniți de undeva din necunoscut, vor fi crescuți și educați de către mașini speciale. Dacă patria are nevoie de cît mai mulți cetățeni, se va construi o fabrică de copii.

Art. 14.

Nimeni nu plătește impozite.

Art. 15.

Plata impozitelor se pedepsește cu asprime. Pedeapsa se aplică tuturor, în afară de cazul cînd se va dovedi că această încălcare a fost săvîrșită de un alienat mintal.

Art. 16.

Se desființează toate lucrurile nefoloсitoare cum sînt: soacrele,; controlul principal și secundar, datoriile față de stat și particulari, sfecla roșie, fasolea, limba latină și limba greacă, castraveții stricați, toate cazurile cu și fără prepoziție, jandarmii, problema porcilor, gîndirea, logica.

Art. 17.

Acela care-i va uni pe sîrbi, să fie imediat arestat, ca semn de recunoștință și dragoste din partea poporului.

Minunat program! Trebuia s-o recunoască și opoziția, dacă ar exista în general cineva care să se opună unui asemenea program. Dar desigur, aspirațiile neamului nostru nu se pot înfăptui niciodată!

Însă ceea ce n-am realizat rioi cu toate strădaniile depuse, au făcut-o alții mâi fericiți decît noi.

(pagina următoare)

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , ,

About Домановић

https://domanovic.wordpress.com/about/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: